Porsche Automuseum, Gmünd – élménybeszámoló

Ausztria festői szépségű táján megbújik egy múzeum. Egy múzeum, melynek épülete sokat látott és jelenleg is egyedülálló kiállításnak ad helyet. A középpontban pedig nem más áll, mint a Porsche.

DSC_0150Gmünd városában járunk, ahol egy óriási Porsche plakáton akad meg a szemünk. Hát itt meg kell állnunk. Porsche Automuseum – Helmut Pfeifhofer, vár minket a felirat. Pfeifhofer? Ismerősen hangzik a név, valahonnan az autósportból. Később kiderült, hogy az osztrák régiségkereskedő fiáról, Christoph Pfeifhoferről van szó, aki az osztrák túraautós bajnokságokban versenyzik. Természetesen Porschéval. 2002-ben átvette apjától a múzeumot, és azóta is folyamatosan frissülő kiállításokat láthatunk itt. A folyamatos változás annak is köszönhető, hogy a stuttgarti Múzeummal való együttműködés keretében a két kiállítás egymást segítve szállít autókat ide-oda. Az 1982-ben alapított múzeum Európa első és egyetlen Porsche magángyűjteménye. Egyedülálló darabokkal találkozhatunk itt, amik talán sehol máshol nem láthatók, vagy csak a hivatalos Porsche Múzeumban találhatóak meg.

DSC_0171A múlt. A helyszín nem véletlen. Karintia gyönyörű hegyei között helyezkedik el Gmünd városa, ahol a második világháború után Ferdinand „Ferry” Porsche készítette autóit rövid ideig. Itt készült az első, Porsche névre keresztelt autócsoda. Ez volt a 356-os, amiből 1948-ban csak egyetlen darabot gyártottak. Ez a példány ma is megtalálható a már sokat említett stuttgarti, gyári múzeumban. Az 1949-es gyárköltöztetésig 52 darabot szereltek még össze az osztrák városban. A kiállítás tehát abban az egykori fűrészüzem fabarakkjaiban kapott helyet, ahol a Porschék gyártása elkezdődött.

DSC_0178Nagyszerű gyűjtemény és élmény. A múzeum sötét hangulata ad valami varázst az egésznek. Mikor belép az ember, rögtön rengeteg makettel, autómodellel találja szembe magát, amik között megtalálhatjuk a korszakalkotó típusokat és a mérföldköveket az autósportból és a civil autós világból egyaránt. Az alsó emeleten kivetítőkön filmeket nézhetünk, ahol a Porsche múltjáról készült felvételeket láthatunk. A következő teremben egyik személyes kedvencem, egy berendezett műhely kapott helyet, ahol betekintést nyerhet a magamfajta fiatal is abba a korba, amikor az egész elkezdődött. Itt található még a fa, valamint az alumínium 356-os is, valamint Christoph Pfeifhofer egyik versenygépe. Mikor megpillantottam, rögtön éreztem, hogy ez lesz az én helyem. Kiskoromat idézte, amikor még Bódis Kálmánék is ilyet hajtottak a Hungaroringen, gyönyörű sárga festésben.

DSC_0198Mikor elakad a szavad. Felmegyünk a lépcsőn, és egy nagy tér tárul elénk, tele gyönyörű Porschékkal. Itt egy pillanatra megálltam. Sok az információ. Az első szembetűnő gép a GT1-es bajnokságban használt 911-es, majd a rendőrségi 911-es. A sorok közt haladva találhatunk sportautókat, katonai és rendőrségi, valamint gyönyörű állapotban lévő utcai autókat is. Azért látszik a túraautós, azaz „Rennwagen” beállítottság, a részletekbe merülve több autóban is találhatunk bukócsövet, kagylóülést, versenykormányt és bizony az áramtalanító helye is jelölve volt néhány gépen.

DSC_0207Bogaras hadsereg. Idősebb Ferdinand Porsche nevéhez köthető a németek népautója, a VW Bogár tervezése is. Nem véletlen, hogy ebből is található egy nem mindennapi változat a múzeumban, az úgy nevezett VW 87. A katonaság számára gyártott parancsnoki, négykerékhajtású Bogárból összesen 4 db készült. Ezekből egy megtalálható itt − tőlünk mindössze 600 kilométerre, a szomszédunknál. Hihetetlen.

Egyéb katonai járművekkel is találkozhatunk, mint például a Porsche 597-es, ami vadászati autóként volt használva vagy a szintén Bogár alapokra épült Volkswagen 82 Kübelwagen, amit a második világháborúban használtak a gyorsabb közlekedés érdekében.DSC_0250

Az autópályák ura. Csupán 2006 májustól októberig szolgált az osztrák rendőrség flottájában, az a 911 Carrera, ami ma megtalálható a múzeumban. A 325 lóerős gépezet mindössze 50 ezer km-t futott, hisz az osztrák belügyminisztérium sem volt képes fenntartani a 95 000 eurós sportautót.

 

DSC_0189Autósport. Nem véletlenül hagyom a végére a témát. Ez áll legközelebb a szívemhez. Több olyan típus is megtalálható itt, ami nemcsak egyedülálló, hanem régóta szerepelt bakancslistámon, hogy láthassak egyet. Kezdeném a sor legkisebb és egyben legöregebb tagjával, a Porsche 906-ossal. A veterán autósport legendából 50 darab épült utcára, hogy megkapják az FIA homologizációt. A legendás Carrera 6-os olyan autókat győzött le, mint az akkori kor olasz büszkesége, a Ferrari Dino, de Le Mansban is szép sikereket ért el. Külön érdekesség, hogy jelenleg ez az egyetlen Carrera 6-os, ami fellelhető Ausztriában.

DSC_0184

A legérdekesebb darabok számomra a kiállításon a Porsche 935, valamint a GT1-es 911-es voltak. Régi vágyam volt élőben látni őket. Az 1976-ban épített 935-ös gyönyörű Martini festése jellegzetesnek számított a maga korában. Legendás típus volt. Nemcsak Európában, de Amerikában is óriási sikereket ért el. … A sikersorozat végét az FIA 1982-es új szabályai jelentették.

DSC_0182A múzeumban kiállított Porsche 911 GT1 1997-es építésű, tehát már az Evo megnevezést kapta. A ráncfelvarrott változatból 25 db készült utcára is, hogy megkapja a homologizációt. A versenyautó 600 lóerőt tudott, ami a 950 kg-os súlyához párosítva kegyetlen. Programja nem volt túl sikeres, ám tökéletes példa abból a korszakból, amikor a GT autók voltak a csúcskategória. Bárcsak felnőttebb lettem volna akkor…

A Porsche múltját és evolúcióját képtelenség lenne egy cikkben leírni, még akár 1-1 típusról is lehetne hosszabb írásokat közzétenni. Ez a kis múzeum azonban jó kezdeményezés, hogy néhány érdekesebb infót megtudhassunk a Porsche eszméletlenül érdekes és sikeres autókat rejtő múltjából. 


Hat győzelemmel megvan bajnoki harmadik hely - hírek
9. Parkoló Parádé - képek
Facebooktwittergoogle_plusmail