Legendák közt – IX. Old Boy Rallye és Találkozó – élménybeszámoló, képek

Életem első rallyja, amin indulóként vettem részt. Németh Zsolt barátom meghívására, belülről is megtapasztalhattam milyen a rally világa. A cél pedig: visszahozza a régi rallyk hangulatát.

Ködösen indult a reggel, de semmi se bírta elrontani a kedvem, hiszen tudtam, végre olyan oldaláról is belekóstolok kedvenc sportágam világába, amiről eddig csak sokat meséltek. A Főtaxi S.C. szervezésében egy csodálatos hagyomány éledt idén újra. Ez pedig az Old Boy Rallye. Egy olyan verseny, ahol elindulhat bárki, akinek valamilyen köze volt az autósport világához: egykori és aktív pilóták, navigátorok, szerelők, szervezők, sportbírók, médiások stb. Egy olyan közösségbe csöppen az ember, ahol tényleg mindenkit a benzingőz éltet és méltó emléket állít olyan legendás autóversenyzőknek, akik letették az autósport alapjait Magyarországon. Megtiszteltetés volt köztük indulni. És hogy kinek köszönhetem, hogy én is részese lehettem ennek a versenynek? Németh Zsoltnak, akit már minimum 13 éve ismerek, legalább is kép mindenképp erről árulkodik. Az ő meghívására „navigálhattam” mellette utcai Honda Civicjében.

2015_oldboy_13

A kicsi Civic új dekort is kapott a verseny kedvéért. Az egész verseny alatt hű társunk volt

Ez esetben persze nyílván inkább térképolvasásról volt szó, hiszen az Old Boy Rallye, nem a szó szoros értelmében vett rally. Inkább hasonlít az oldtimer túrákhoz, ám mégis egy kis rallyval fűszerezve. Nem lezárt utakon, időre mentünk, hanem nyílt utakon, etapidőre és mindig a rajtban tudtuk meg, merre van a következő IE (időellenőrző). A rally világ pedig ott volt belekeverve, hogy volt menetlevelünk és ugyanolyan szabályok vonatkoztak ránk az időellenőrzőknél, mint egy normális rally esetében. Tehát az egész egy jó buli volt inkább és így is álltunk hozzá.

2015_oldboy_23

Reggeli rajt hangulat

A budakalászi METRO áruház parkolójában gyülekeztünk reggel. Rengeteg gyönyörű rally autó látványa fogadott. Retro festések, replikák és valódi legendás rally autók és persze utcai autók is, hiszen itt bármivel el lehetett indulni. Nem is ez volt a fontos, hanem inkább a játék és hogy együtt csináljuk azt, amit szeretünk. Ugyanebből a parkolóból rajtoltunk. Egy szlalom pályával indult a rally, amit pontosan 50 mp alatt kellett teljesíteni. Ezt sajnos 2 másodperccel túlléptük, ezért rengeteg büntetőpontot kaptunk, lévén, hogy századra pontosan számolják az időket. Megkaptuk merre kell továbbhaladnunk és neki vágtunk az őszi tájnak. Gyönyörű színek fogadtak a Pilis lankái között vezető utakon. Hatalmas feeling régi rally autókat követve autózni, a színes erdőkben. A szervezők ügyeltek rá, hogy a Budapest környéki összes legendás rally szakaszt érintsük és végig is menjünk rajtuk, ezért sokaknak nem volt ismeretlen a terep, többek közt a sofőrömnek sem.

2015_oldboy_25

IE2 – kivétel nélkül, az összes ellenörző ponthoz előbb érkeztünk, így maradt idő fotózni

Ez meg is látszott, hiszen mikor bekapcsolt a versenyzőösztön nem kímélte hű Hondánkat, hanem keményen tőre tette kanyarról kanyarra. Nagyon élveztem, végig mosolyogtam! Etapidőnk 60 perc volt, a 41 km-es úton Máriahalomig. Mondanom sem kell, előbb oda értünk mindenhova. Az egykori Tardosbánya szakaszon, olyat jöttünk (érzésre is), hogy ott hagytuk a mezőnyben induló Lotust is. A Ladák viszont elnyúltak, a falukban fiatalok integettek, néha pedig megálltunk kicsit megcsodálni a mezőnyt.

A tardosi gyűjtőben gyönyörű őszi színek és zöld fű várt minket. Nem véletlen, hogy itt volt a 15 perc szünetünk

Hogy senki se tudjon nagyon eltérni az útvonaltól, pecsételő állomások is voltak az etapokon, az egyik ilyenből kavarodás is volt. Süttő-Esztergom közötti szakaszon kiszedték a bajnai érintési pontot, mondván, hogy oda mégse kell bemenni. A pecsételőpont, viszont ott volt, ám mindenki elment tovább egyenesen Lábatlannál. Volt nagy kavarodás, szembe jöttek az autók. Szerencsénkre Zsolt tudta hol van a leírásban szereplő Avanti kút, hiszen régen a Bajna-Lábatlan szakasznak ott volt vége, de sokan kihagyták ezt a pontot. Az izgalom is megvolt, Dobogó-kőnél jött az utolsó etap. A METRO parkolójába visszaérve újabb 1/100-as szlalom várt ránk. Ezúttal túl gyorsak voltunk és mivel megállni nem lehet, 2 másodperccel előbb értünk át a célvonalon.

2015_oldboy_47

Megtisztelő volt ilyen legendás rally autókkal és pilótákkal egy mezőnyben indulóként is résztvenni

Összességében egy óriási élmény volt és kár lett volna kihagyni. SŐT! Talán mindenkinek ezzel kellene kezdenie, mielőtt elindul egy rallyn, hiszen az alapok megtanulására tökéletes. A „régi nagyok” is így kezdték, mielőtt komoly rallyk lettek volna kis hazánkban. A szervezők elmondása szerint nagy eséllyel jövőre is megrendezésre kerül az Old Boy Rallye. És ez KELL! Hiszen ez adja vissza a régi rallyk hangulatát és ez az, amit mindenki kiemelt. Jó volt újra leülni, beszélgetni, sztorizgatni és nem csak a pénz után futni, mint a mai autósportban. Csak azért menni, mert élvezzük. Ahogy tették azt régen is.

Tovább a IX. Old Boy Rallye és Találkozó – videóra…


9. Parkoló Parádé - képek
Legendák közt - IX. Old Boy Rallye és Találkozó - videó
Facebooktwittergoogle_plusmail