Klausz Kristóf mentor lesz – interjú

“Szeretnénk elérni, hogy egy kívülálló is megszeresse a rallyt.” Mondta nekünk Klausz Kristóf, akit sikerült elkapnunk egy riport erejéig. Mesélt idei és jövőbeli terveiről, valamint a nem sokára induló tehetségkutatóról is.

Bizonyára sokan hallottatok már Klausz Kristófról, aki most 19 éves, de már egy évet letolt a rally EB-n. Rallycrossban kezdte a versenyautókkal való komolyabb ismerkedést, ahol 2012-ben a Junior Kupában indult Suzuki Swifttel. Másodikként végzett év végén, ami abban a mezőnyben igen jónak számított, hisz együtt kezdett sok olyan fiatal pilótával, akikről a mai napig sokat hallani nagyszerű eredményeik miatt. A teljes igénye nélkül például Marton Gergely, Góth Viktor vagy Benyó Máté.

Ezzel párhuzamosan rallysprinteken indult BMWjével, amivel később a rallycrossban is láthattuk szó szerint csapatni 2013-ban. A következő évben, azaz 2014-ben jött a nagy váltás, amikor egy R3-as Renault Clioval indult már rally EB futamokon is a hazai és osztrák rally bajnokság mellett.2015_klausz_06

Idei évéről és jövőbeli terveiről kérdeztük hát a fiatal tehetséget.

Hol láthatunk idén versenyezni és persze milyen autóval?

Az idei év folytatódott ugyanúgy, ahogy a tavalyi befejeződött, tehát a Clio-val. Az alap elképzelés az volt, még egy EB szezont tudjak futni a két nemzeti bajnokság mellett, hogy gyűjtsük a kilométereket és felkészülhessünk az EB-re. Az Ír futamon már el is indultunk a Peugeot-val, de közbe jött néhány nehezítő tényező így nem tudtuk folytatni a bajnokságot. A Clionak pár versenye maradt, utána eladásra vagy kiadásra kerül és átveszi a helyét a Peugeot.

Hogyan készültök a jövő évre?

Szeretnénk egy egész évet futni a Peugeot-val az EB-n Juniorban. Több tesztet kell szerveznünk és sokkal többet kell mennünk az autóval, hogy jobban ráfeküdhessünk a beállításokra.2015_klausz_02

Az Peugeot a Duna Plázában is kiállításra került. Miben más és miket fontos tudni róla?

Azt nem tudom, hogy jobb-e esetleg, mint a Clio, mert nem mentem vele olyan sokat. Annyi biztos, hogy motorerőből a Clioban több van. A Peugeot viszont futóműben és fékben van ott jobban és majd meglátjuk, mit tudunk kihozni belőle. Ezek a dolgok talán egyensúlyozni tudják majd a motor gyengeségét. Sok van ezekben az autókban, EB-n is szorongatják az összkerekes mezőnyt. Nem csak aszfalton, hanem murván és hóba is.

Talán mert újabb fejlesztések?

Ááá, inkább bátrabbak. Lehet jobb a futómű stb, de azért csak egy párszáz lóerővel gyengébb autóról van szó és két kerékkel kevesebb hajt. Bátorsággal pótolják a lóerőket. 🙂2015_klausz_011

A jövő négy keréken mentorcsapatába is bekerültél. Mesélnél erről az új kezdeményezésről?

Az év első felében Horváth Norbert megkeresett engem és navigátoromat, Kecskeméti Balázst, hogy szeretné, ha mi is részesei lennénk az új műsorának. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, főleg azért, mert eddig ez nem volt jellemző a rallyra. Mindig csak azt az érdekes részét mutatták meg a sportnak, ami egy szakmabeli embernek tetszik és nem azt, ami egy kívülállónak tetszhet, aki esetleg nem is ismeri a rallyt. Szeretnénk elérni, hogy egy kívülálló is megszeresse a rallyt és népszerűbb legyen Magyarországon. Többek között ez is feladata ennek a tehetségkutató műsornak.

Én a Balázzsal közösen fogok dolgozni és próbálunk majd vezetéstechnikai segítséget nyújtani a fiataloknak. Fiataloknak…mondom ezt 19 éves öreg fejemmel. 🙂 Az én kiválasztásomnál az volt a fő szempont, hogy korban közelebb állok hozzájuk, így talán jobban meg tudom értetni magam a fiatalokkal, és ami talán a legfontosabb, hogy látnak egy közelebbi célt. Egy példát, hogy a jelentkezők jobban elhiggyék, hogy igenis el lehet érni a célokat. A jövő év pedig lehetőséget ad nekik, hogy bizonyítsanak.

Köszönjük Klausz Kristófnak, hogy rendelkezésünkre állt és ennyit mesélt nekünk. További sok sikert kívánunk neki autósport karrierjéhez, valamint kitartást a műsorbeli mentorálásához.


Majdnem három győzelem a Truck Race hétvégén - hírek
Merk Magyar Bajnok! Forrai futamgyőzelmet szerzett - hírek
Facebooktwittergoogle_plusmail